مشخصات ظاهری مو

موی هر فرد دارای چندين مشخصه ظاهری است که در نمای موهای شخص، فرم طاسی وی، مدل آرايش مو و نيز در طراحی و برنامه ريزی برای کاشت مو و البته نتيجه حاصل از پيوند مو تأثير بسزايی دارند. اين مشخصات ظاهری عبارتند از:
1) رنگ مو: بلوند، قرمز، قهوه ای، خاکستری و مشکی که هرکدام می توانند دارای سايه های گوناگون باشند. رنگ مو از نظر شدت و سايه رنگ می تواند در طول زندگی فرد تغيير نمايد. با افزايش سن موهای فرد به صورت نرمال ابتدا خاکستری و سپس کاملاً سفيد می شوند.
2) خصوصيات ژئومتریک مو: موی صاف، موی فر، موی موج دار (مجعد) و موی وِز
3) قطر مو: خيلی نازک، ظريف، متوسط و کلفت.
مشخصات ظاهری مو در ميزان پُر نشان دادن ظاهری سر دارای اهميت زيادی هستند خواه ريزش مو وجود داشته باشد خواه وجود نداشته باشد به عبارت ديگر وجود يک سر پُر ا زمو دليل آن نمی شود که تعداد موهای فرد واقعاً زياد باشد. برای مثال يک سفيد پوست بور اروپايی با موهای بلوند صاف نسبت به فرد سبزه آسيايی با موهای مشکی صاف ظاهراً دارای موهای کمتری است در حاليکه تراکم موها در هر سانتيمتر مربع در فرد اول بيشتر از دومی می باشد. دليل اين مسئله بيشتر بودن قطر موها در شخص آسيايی است. هر چقدر موی يک شخص مجعدتر باشد پوشانندگی بيشتری ايجاد می کند. مثلاً موی سياه پوستان از تراکم کمتری نسبت به سفيدپوستان برخوردار است ولی چون مجعدتر می باشد لذا به نظر پر پشت تر می آيد.
عامل مهم ديگر در ميزان پُر نشان داده شدن موی سر اختلاف رنگ بين رنگ مو و رنگ پوست است بطوريکه هر چقدر رنگ پوست و رنگ مو به يکديگر نزديکتر باشند (مثلاً موی مشکی با پوست سبزه يا موی بلوند با پوست بور) احساس پُری بيشتری در موی سر بوجود می آيد زيرا پوست سرکمتر از لابلای موها ديده می شود.
4) ميزان چربی پوست سر نيز موجب تقسيم بندی مو به انواع معمولی، خشک و چرب شده است. موی معمولی براق، درخشان، نرم، انعطاف پذير و دارای چربی معمولی است. روی اين موها شوره مشاهده نشده و در پوست سر هم قرمزی و جوش وجود ندارد. موهای چرب بيشتر اوقات آغشته به چربی هستند. اين موها فقط چندساعت پس از استحمام وضعيت خوبی داشته و سپس موها به هم چسبيده و به شدت چرب و درخشان می شوند. پس از مدتی رسوبات چربی باعث مات شدن مو شده و نيز بوی خاصی از آنها به مشام می رسد. ممکن است روی پوست سر شوره، قرمزی و جوش ديده شود. موی خشک مات و کدر است و هنگام لمس کردن زبر، خشن و غيرقابل انعطاف می باشند. اين موها به سختی شانه و برس زده شده و بسيار شکننده هستند.
5) مطلب ديگری که در مورد مو و البته کاشت آن اهميت دارد جهت رشد مو (زاويه خروج آن از پوست) می باشدکه در مناطق گوناگون سَر متفاوت است. در قسمت خط موی جلوی سر، موها با زاويه حدود 30 درجه رو به جلو رشد می کنند. هر چقدر موها دراين خط به سمت طرفين (شقيقه ها) می روند زاويه خروج موها رو به جلو از 30 درجه کمتر شده و در ضمن جهت موها به سمت خارج تمايل پيدا می کند. در نزديکی شقيقه موها به سمت پايين تغيير جهت داده و سپس زاويه آنها رو به سمت عقب سرگردش پيدا می کند.
از خط موی جلوی سر،که به سمت بالای سرمی رويم جهت رشد موها همچنان رو به جلو است ولی به تدريج زاويه آنها از 30 درجه بيشتر و به زاويه قائمه نزديکتر می شود.
با ورود به منطقه فرق سر (ورتکس) جهت رشد موها بصورت گردبادی (گريز از مرکز) شده بصورتی که جهت آنها رو به خارج وحول يک محور بوده و درضمن زاويه خروج آنها از پوست کم می باشد.

ساختمـان مـو :

این بخش شامل سه قسمت اصلی است. کوتیکول، کورتکس و مدولا. کوتیکول مو، بیرونی‌ترین بخش از ساقه مو است که از سلول‌های پولکی و دارای همپوشانی به شکل، مجموعه‌ای از فلس‌ها که روی هم قرار گرفته‌اند، تشکیل شده است. این لایه از سلول‌های مرده‌ای تشکیل شده و فاقد هرگونه رگ یا عصب است، به همین دلیل هنگام بریده شدن با قیچی، احساس درد نداریم. لایه بعدی،کورتکس مو است که از رشته‌های کراتینی تشکیل شده است.کورتکس مو، محل ذخیره و نمایش رنگدانه‌هاست. ضخامت یا نازکی مو، به صورت مستقیم از ویژگی‌های این بخش تاثیر می‌پذیرد. هر چه رشته‌های پروتئینی تشکیل دهنده این بخش ضخیم‌تر باشند، موها ضخیم‌تر و در مقابل، هر چقدر تراکم و قطر رشته‌های کراتینی این بخش کمتر باشند، افراد دارای موهای نازک‌تری خواهند بود. در نهایت، مدولا، درونی‌ترین بخش از ساختمان ساقه مو است که از لایه شفافی تشکیل شده است. مدولا در موهای ضخیم‌تر به راحتی مشهود بوده و وظیفه استحکام بخشیدن به مو و راست نگه داشتن آن، در مواقع احساس سرما یا خطر، به صورت غیر ارادی را دارد.